Google + Facebook Linkedin Instagram Twitter Email Phone Search Plus Minus Download print
04. december 2017

Sådan sikrer vi byggeriet og fremtidens stjernelærlinge

Erhvervsuddannelserne skal anerkendes som karrierevej, og virksomhederne skal investere i at udvikle og videreuddanne deres lærlinge. Det var nogle af budskaberne fra Søren Østergaard, elinstallatør og medejer af  Høyrup & Clemmensen, på Christiansborg til konferencen ”Fokus på byggeriets fremtid”.

Torsdag den 30. november havde Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI, Dansk Industri, TEKNIQ og Dansk Byggeri inviteret til en konference om byggeriets fremtid på Christiansborg. Udover medlemmer og repræsentanter fra værtsforeningerne deltog også transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen og repræsentanter fra alle partierne på Christiansborg.

Konferencen kom i kølvandet på Danmarks Statistisks månedlige konjunkturbarometer, hvor det fremgik, at 31 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne ser rekruttering af kvalificeret arbejdskraft som deres største udfordring lige nu. Det satte konferencen fokus på med et oplæg om ”Byggeriet som uddannelsessted: Sådan uddanner vi kompetente medarbejdere” af Søren Østergaard, medejer af Høyrup & Clemmensen.

”Hos os har alle projektledere og afdelingschefer en lærlingeuddannelse som grundlag. Direktøren har en lærlingeuddannelse. Vi er alle startet der. Lærlinge er nerven i vores rekruttering. Det er her, vi finder de nye stjerner,” sagde Søren Østergaard og understregede, at unge er sikret gode karrieremuligheder med en uddannelse som håndværker.

Jagten på installatørbranchens nye stjerner

For at finde stjernerne bruger Høyrup & Clemmensen sociale medier, besøger de tekniske skoler og forsøger så tidligt som muligt at lave uddannelsesaftaler med unge, der netop er startet på elektrikeruddannelsen. Men Søren Østergaard understregede også, at rekruttering alene ikke er nok. Virksomhederne skal bruge tid på lærlingene i deres lærlingetid:

”Nogle taler om lærlinge som billig arbejdskraft. Hvis vi betragter vores lærlinge sådan, har vi dem ikke, når de bliver svende, og det bliver ikke dem, der bringer os videre. Vi skal fastholde og videreuddanne lærlingene, når de er udlært. Et svendebrev er et bevis på, at man er klar til videreuddannelse. Lidt ligesom, når en læge vælger speciale.”

Han uddybede med eksempler fra Høyrup & Clemmensen:

”Vi har MUS (medarbejderudviklingssamtaler) hvert år, og her bruger vi vores specialer som karrieresti. Vi har en mentor tilknyttet vores lærlinge. Det er dejligt at opleve, hvordan lærlinge, der havde skoleproblemer eller en diagnose, får lov til at shine og hurtigt bliver ”den kloge”, når de møder vores kunder. Hos os tæller andre kvaliteter end dem, der vægter højt i folkeskolen. Og det er dem, der bliver de dygtige elektrikere, som vi har brug for.”

Mange lærepladser skal sikre branchens fremtid

Søren Østergaards motivation for at være med til at sætte fokus på uddannelser inden for byggeriet er ikke til at tage fejl af. En moderne elinstallatør som Høyrup & Clemmensen har brug for de unges viden om nye og intelligente teknologier for at kunne klare sig i en branche, der har udviklet sig fra at sætte spænding på stikkontantakter og få lys i armaturer til at arbejde med komplekse algoritmer og implementere ny intelligent teknologi.

”Vi videreudvikler Høyrup & Clemmensens specialer inden for fx sikring og bygningsautomation med vores lærlinge i en vekselvirkning mellem inspiration fra deres uddannelse og vores indsigt i kundernes behov,” sagde Søren Østergaard og tilføjede:

”I vores branche har vi brug for dygtige digitale praktikere, og vi har brug for at tiltrække de dygtige unge. Dem, der gerne vil lære noget, og ser en fremtid i at kunne bruge både hænder og hoved. De skal kende karrieremulighederne i vores fag. Mange lærepladser er grundlaget for, at vi kan bevæge os med udviklingen og sikre en fremgang i byggebranchen.”

Appel til politikerne: Vi skal anerkende erhvervsskolerne

Søren Østergaard afsluttede sit oplæg med en opfordring til hele branchen og politikerne:

”Vi er nødt til at forbedre kvaliteten og miljøet på uddannelserne på de tekniske skoler. Hvad med, at de tekniske skoler får et campusmiljø, hvor de kan lege, udvikle og lære i et udviklingslaboratorie? Hvad med en legeplads for de unge, hvor de kan rode med at lodde computere? Hvad med at oprette særlige forløb for de særlige teknologiske begavelser, som vi kender det fra andre uddannelser? Vi kan starte med at anerkende erhvervsskolerne. Så kommer vi langt. Hjælp os med at være attraktive. Vi vil så gerne uddanne nogle dygtige stjernemedarbejdere.”

 

03. oktober 2017 Viden og fokus på sikkerhed forhindrer fremtidige hackerangreb på intelligente installationer
Sikring
15. september 2017 Høyrup & Clemmensen vinder nye etaper ved DTU
Entrepriser
02. august 2017 Høyrup & Clemmensen har fagentreprise på Europas bedste energirenoveringsprojekt
Service
30. maj 2017 Nyt samarbejde med Sustain Solutions om finansierede energirenoveringer
Service
23. maj 2017 Kom til temadag om LED belysning – Hvad er det rigtige lys til dig?
Service
19. maj 2017 Mere end 100 år gammel elinstallatør omfavner den teknologiske udvikling
BMS
18. maj 2017 Høyrup og Clemmensens lærling og nye svend får medalje
Sikring
03. april 2017 Ny afdelingsleder vil vækste markedet for sikringsentrepriser
Sikring
06. marts 2017 Krævende installationer i Haldor Topsøes nye laboratorie
Entrepriser
21. februar 2017 Intelligente bygningsinstallationer skal forbedre patienters hospitalsoplevelse
BMS
26. januar 2017 Høyrup & Clemmensen vinder rammeaftale på Folketingets ejendomme
Service
13. januar 2017 Installering af automatisk brandalarmanlæg på Bispebjerg Hospital
Sikring
13. december 2016 Høyrup & Clemmensen bag bygningsautomation i kultur- og idrætscenter
BMS
02. december 2016 Sikring af medicinrumsdøre på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital – Høyrup & Clemmensen A/S
Sikring
11. oktober 2016 Høyrup & Clemmensen vinder ESCO-projekts største fagentreprise på Hvidovre Hospital
Entrepriser
01. september 2016 EL gennem et halvt århundrede
Service
24. august 2016 Københavnske skoler bliver til intelligente bygninger
BMS
10. august 2016 Vi udvider staben og satser på intelligente bygninger
BMS
14. juli 2016 40 kilometer nye kabler på DTU
Entrepriser
27. juni 2016 Energioptimering og lysinstallation i Kalkbrænderihavnen
Entrepriser
25. maj 2016 Høyrup & Clemmensen moderniserer belysningen i Kødbyen
Entrepriser
04. maj 2016 Høyrup og Clemmensens medarbejder blandt de første i et nyt uddannelsesforløb
Entrepriser
26. april 2016 Høyrup & Clemmensen leverer rekordoverskud
BMS
20. april 2016 Energioptimering på Bispebjerg Hospital
Service
15. april 2016 Sikring af mere end 1.000 døre i den nye Niels Bohr Bygning
Sikring
05. april 2016 En af Høyrup & Clemmensens lærlinge er også gymnasielev
Service
18. marts 2016 Samarbejde sikrede stor ordre