Nykøbing Falster Hallerne fik en anden lyd

Kundecase

NorthStars computersimulering skabte vejen til fremragende lyd i Hal 1

Fredag den 7. september 2012 afholdte Nykøbing Falster Hallerne åbent hus for byens borgere for bl.a. at indvie det nye varslings- og lydanlæg leveret af NorthStar.

Siden Hal 1 blev taget i brug i 1969, var akustikken langt fra det ønskelige. Hallens arkitektur og valg af materialer gav en efterklangstid på 3-3,5 sekund, hvilket er alt for meget i en sportshal. Musik og taleforståeligheden var derfor af ringe kvalitet.

EN AKUSTISK UDFORDRING
Da NorthStar blev kontaktet af Guldborgsund Kommune for at give tilbud på et nyt varslings- og lydanlæg til Hal 1, hvor kvaliteten skulle være i top, blev udfordringen større end først antaget. 

NorthStar foretog målinger i hallen og med disse værdier blev hallens akustik computersimuleret med Bose® Modeler® software for at finde den optimale højttalerløsning.

NorthStars lydtekniker Lars Justesen forsøgte med en række alternativer: Forskellige placeringer af højttalere, flere eller færre og forskellige typer blev simuleret, men uanset hvad der blev forsøgt, var lydkvaliteten kun lige akkurat acceptabel. Det var ikke i en kvalitet, som NorthStar kunne anbefale.

SIMULERING AF AKUSTIKREGULERING
NorthStar gik derfor skridtet videre og simulerede, hvordan lyden ville reagere på en akustikregulering, hvor udvalgte afsnit af hallens vægge blev monteret med en særlig lyddæmpende vægbeklædning. På et møde med kunden præsenterede NorthStar med Bose® Auditioner® teknologi, hvordan den bedst mulige løsning ville lyde – før og efter en akustikregulering.

AUDITIONER® PRÆSENTATIONEN OVERBVISTE KUNDEN
Efter Auditioner® præsentationen var kunden ikke i tvivl og bad NorthStar om at rådgive arkitekten for at opnå den ønskede akustikregulering. Valget blev at montere Troldtekts lydabsorberende plader i loft og på sidevægge.

Resultatet for efterklang og taleforståelighed levede op til alle beregninger og forventninger. Der var nu opnået en halvering af efterklangstiden. Lyden i Hal 1 er nu af meget høj kvalitet, og idrætsinspektør Hans-Henrik Hansen ser nu frem til de mange spændende arrangementer, hvor tilskuerne får optimale lydoplevelser. Som han understregede ved indvielsen: ”Det har vi ventet på siden 1969!”

Foruden det nye lyd- og varslingsanlæg med trådløst mikrofonsystem har NorthStar også leveret projektor og storlærred til Nykøbing Falster Hallerne.

Det har vi ventet på siden 1969!
Hans-Henrik Hansen
Idrætsinspektør

Relaterede KUNDECASES